21. júla 2014

Panenka s brusnicovou plnkou

Otestujte si Vaše zručnosti v kuchyni a upečte si panenku plnenú rozmarínovo-brusnicovou plnkou. Je to naozaj lahôdka!


Prísady:

SLANÁ VODA

  • 1/4 šálky hnedého cukru
  • 1/4 šálky soli
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého rozmarínu
  • 2 šálky vriacej vody
  • 12 kociek ľadu

BRAVČOVÁ PANENKA s PLNKOU

  • bravčová panenka
  • 2 lyžice repkového oleja, rozdeliť
  • 1/2 šálky prosciutta
  • 1 a 1/2 šálky nasekaných čerstvých brusníc 
  • 1/2 šálky čerstvej strúhanky
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej rozmarínu
  • 3/4 lyžičky čerstvo mletého ​​čierneho korenia, rozdeliť

Postup:
Pre prípravu soľanky: Na 1/4 šálky hnedého cukru, soli a rozmarínu nalejte vriacu vodu a miešajte do rozpustenia. Vmiešajte kocky ľadu. Položte si panenku na dosku a zerežte do nej z boku asi centimeter aj pol od jej vrchu. Nôž majte celou plochou čepele vodorovne s doskou. Zarezávate, až z nej "slimákovým rezom" nevytvoríte mäšový plát ako rozváľkané cesto. Preložte fólio a preklepte. Umiestnite mäso v slanom náleve na 2 - 4 hodiny. Medzitým si pripravte plnku: 1 lyživu oleja na strenej panvici prehrejte, pridajte prosciutto a smažte asi 4 minuty. Premiestnice prosciutto do misky. Vmiešajte brusnice, strúhanku, 2 lyžice hnedého cukru a rozmarín. Vyberte mäso z nálevu, dobre opláchnite a dôkladne osušte papierovou utierkou. Okorente mäso čiernym korením. Poukladajte na neho plnku a pomaly zrolujte. Zaistite špáratkami. Roládu posypeme zvyškom korenia a potrieme olejom. Predhrejem rúru na 357°C. Roládu položte na vymastený plech a upečte.