Dnes tu máme pre Vás trošku komplikovanejší recept, no o to chutnejší. Kombinácia vanilky, jabĺk, pudingu, brusníc a smotany predsa nemôže byť zlá. No a čo dodať, ak základ koláču tvoria maslové sušienky. My osobne ich doslova milujeme. Otestujte Vaše kuchynské znalosti a urobte si s nami túto dobrotu. Uvidíte, že to bude stáť za to!
Prísady:
- 1 1/4 šálky (310 ml) rozdrobených maslových sušienok
- štipka mletého muškátového orieška
- štipka mletých klinčekov
- 1/4 šálky (60 ml) roztopeného masla
- Puding:
- 1 šálka (250 ml) 35% smotany
- 3 žĺtka
- 1/2 šálky (125 ml) cukru
- 1/4 šálky (60 ml) hladkej múky
- štipka soli
- 1 polievková lyžica (15 ml) masla
- 1 lyžička (5 ml) vanilkového extraktu
- Jablkovo-brusnicová zmes:
- 2 polievkové lyžice (30 ml) masla
- 2 jablká, olúpané, bez jadra a na kocky nakrájané
- 1/2 šálky (125 ml) čerstvých, mrazených alebo sušených brusníc, hrubo nasekané
- 2 polievkové lyžice (30 ml) cukru
- 1 lyžička (5 ml) mletej škorice
- Vanilkový krém:
- polovica vanilky alebo
- 1 lyžička (5 ml) vanilkového extraktu
- 1 šálka (250 ml) 35% smotany
- 1 polievková lyžica (15 ml) cukru
Postup prípravy:
V mise zmiešame strúhanku z maslových sušienok, muškátový oriešok, klinčeky a maslo a do vymastenej formy rovnomerne rozprestrite na dno a do strán. Pečieme v predhriatej (180 ° C) rúre asi 10 minút. Necháme vychladnúť.
Puding :
V hrnci privedieme smotanu do mierneho varu, na miernom ohni. Medzitým v miske zmiešame žĺtky, cukor, múku a soľ. Oddelíme polovicu zmesi a metličkou šľaháme, kým nevznikne hutný krém. Spojíme dve polovice zmesi a šľaháme na miernom ohni asi 5 minút. Pretlačíme puding cez jemné sitko do misy a rozšľaháme s maslom a vanilkou. Necháme vychladnúť po dobu asi 30 minút.
Jablkovo-brusnicová zmes :
Vo veľkej panvici rozpustite maslo na miernom ohni. Pridáme jablká, brusnice, cukor a škoricu a varíme za stáleho miešania, asi 10 minút, alebo kým jablká nezmäknú. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Potom túto jablkovú zmes zmiešame s chladeným pudingom a vylejeme na upečené, vychladnuté cesto.
Vanilkový krém :
Pomocou malého noža, oškrabte semienka z vanilky a pridajte do smotany a cukru. Vyšľahajte zo zmesi hutný krém. Ozdobte ním vrch pudingovej zmesi a udržujte v chlade najmenej 1 hodinu pred podávaním.
Prajeme dobrú chuť!
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára