16. júla 2014

Brusnicovo-jablkový pudingový koláč

Dnes tu máme pre Vás trošku komplikovanejší recept, no o to chutnejší. Kombinácia vanilky, jabĺk, pudingu, brusníc a smotany predsa nemôže byť zlá. No a čo dodať, ak základ koláču tvoria maslové sušienky. My osobne ich doslova milujeme. Otestujte Vaše kuchynské znalosti a urobte si s nami túto dobrotu. Uvidíte, že to bude stáť za to! 


 
Prísady:
  • 1 1/4 šálky (310 ml) rozdrobených maslových sušienok
  • štipka mletého muškátového orieška
  • štipka mletých ​​klinčekov
  • 1/4 šálky (60 ml) roztopeného masla
  • Puding:
  • 1 šálka (250 ml) 35% smotany
  • 3 žĺtka
  • 1/2 šálky (125 ml) cukru
  • 1/4 šálky (60 ml) hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 polievková lyžica (15 ml) masla
  • 1 lyžička (5 ml) vanilkového extraktu
  • Jablkovo-brusnicová zmes:
  • 2 polievkové lyžice (30 ml) masla
  • 2 jablká, olúpané, bez jadra a na kocky nakrájané
  • 1/2 šálky (125 ml) čerstvých, mrazených alebo sušených brusníc, hrubo nasekané
  • 2 polievkové lyžice (30 ml) cukru
  • 1 lyžička (5 ml) mletej škorice
  • Vanilkový krém:
  • polovica vanilky alebo
  • 1 lyžička (5 ml) vanilkového extraktu
  • 1 šálka (250 ml) 35% smotany
  • 1 polievková lyžica (15 ml) cukru  

Postup prípravy:

V mise zmiešame strúhanku z maslových sušienok, muškátový oriešok, klinčeky a maslo a do vymastenej formy rovnomerne rozprestrite na dno a do strán. Pečieme v predhriatej (180 ° C) rúre asi 10 minút. Necháme vychladnúť.

Puding : 
V hrnci privedieme smotanu do mierneho varu, na miernom ohni. Medzitým v miske zmiešame žĺtky, cukor, múku a soľ. Oddelíme polovicu zmesi a metličkou šľaháme, kým nevznikne hutný krém. Spojíme dve polovice zmesi a šľaháme na miernom ohni asi 5 minút. Pretlačíme puding cez jemné sitko do misy a rozšľaháme s maslom a vanilkou. Necháme vychladnúť po dobu asi 30 minút.

Jablkovo-brusnicová zmes :
Vo veľkej panvici rozpustite maslo na miernom ohni. Pridáme jablká, brusnice, cukor a škoricu a varíme za stáleho miešania, asi 10 minút, alebo kým jablká nezmäknú. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Potom túto jablkovú zmes zmiešame s chladeným pudingom a vylejeme na upečené, vychladnuté cesto. 

Vanilkový krém :
Pomocou malého noža, oškrabte semienka z vanilky a pridajte do smotany a cukru. Vyšľahajte zo zmesi hutný krém. Ozdobte ním vrch pudingovej zmesi a udržujte v chlade najmenej 1 hodinu pred podávaním. 

Prajeme dobrú chuť!
www.damon.sk
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára