7. júla 2014

Čo o čokoláde neviete

Zdroj
My osobne nepoznáme človeka, ktorý by nemal rád čokoládu. Akokoľvek zdravo žije, z času na čas si z nej kúsok každý dopraje. Horká, biela, mliečka, s plnkou, s ovocím, tekutá, tuhá, v pohári, na tele, nastrúhaná,... Dnes je medzinárodný deň čokolády a my sme si pre Vás pripravili článok, kde Vám napíšeme o nej trošku viac ako len to, že je sladká. To predsa všetci vieme...

Z čoho je čokoláda a odkiaľ pochádza?

Zdroj
Čokoláda sa vyrába z plodov kakaovníka - Theobroma cacao, ktorý sa pestoval už  pred tritisíc rokmi. Kakao je vlastne sušina kakaových zŕn a kakaové maslo je tukový komponent. Čokoláda je kombináciou sušiny a tuku. Tá sa väčšiou osladzuje cukrom a inými prísadami, ktoré sa spracovávajú do rôznych foriem. Pri jej výrobe sa používajú tri typy zŕn. Najdrahšie aj najcennejšie sú zrná Criollo pochádzajúce z Mayských oblastí, teda z Mexika a strednej Ameriky. 80 % čokolády sa vyrába zo zŕn Forastero a zvyšných 10 % čokolády sa vyrába z hybridných zŕn Criollo a Forastero. Aztékovia verili, že kakaovník je strom, ktorý ukradol aztécky boh Quetzalocoatl (operený had) a priniesol ho na zem. Pre aztékov bol symbolom života a plodnosti. Dnes sa pestuje na obrovských plantážach v západnej Afrike a strednej a južnej Amerike. V Európe sa história čokolády začala písať v 15. storočí, kedy španielsky dobyvateľ priviezol znalosti o tomto nápoji. Zachutila mu v Mexiku, kde si ju dal pri stretnutí s vládcom Aztékov. V 16. storočí prenikla do Francúzska, kde sa najprv pila ako horký nápoj a pochutnávali si na nej králi a šľachtici. V roku 1876 pridal švajčiar Daniel Peter do čokolády mlieko a cukor a tak sa začala história mliečnej čokolády. V roku 1880 vynašiel R. Lindt konšovací stroj na čokoládu, teda stroj, ktorý ju miešal. Tabuľková čokoláda, ktorú poznáme dnes vznikla začiatkom 19. storočia. Zaslúžil sa o to C. Houten, ktorý vynašiel lis na oddeľovanie kakaového masla od kakaa. Čokoláda patrila počas druhej svetovej vojny do denného prídelu pre vojakov. Najväčší čokoládový ošiaľ nastal v USA koncom 20. storočia.

Výroba čokolády
Zdroj
Čokoláda vzniká kombináciou sušiny a tuku. Kakaové bôby sa vyčistia, na 105°C sa opražia a zbavia šupiek. Z nich sa vyrobí kakaová drť, ktorá sa zomelie a vznikne z toho kakaová hmota. Potom sa k nej pridá cukor a sušené mlieko. Vzniknutá hmota sa zjemní valcovaním a potom sa niekoľko hodín mieša pre zlepšienie chuti a jemnosti čokolády. Pridá sa kakaové maslo a emulgátor a nasleduje kryštalizácia kakaového masla, po ktorej sa čokoláda nalieva do foriem a chladí.

Typy čokolády
Zdroj
Na svete je toľko typov čokolády, že je asi veľmi ťažké popísať všetky. Kreativita ľudí je neobmedzená. Nájdeme čokoládu s chilli, s ružovými kvetmi, s ovocím a mnoho iných foriem a chutí. Základné typy sú však nasledovné:
Nesladená čokoláda je čistá čokoláda, známa ako horká. Horkú aromatickú chuť jej dodávajú mleté pražené zrná. Tie môžu byť zjemnené nejakým percentom cukru. Preto vieme kúpiť čokolády, ktoré majú rôzne percento horkosti. 
Tmavá čokoláda je čokoláda bez mlieka ako prísady. Vyžaduje 15% koncentrácie čokoládového moku. Podľa európskych noriem musí mať minimálne 35% kakaovej sušiny. 
Couverture sú čokolády, ktoré obsahujú mnoho kakaového masla tej najvyššej kvality. Je používaný profesionálnymi cukrármi a kúpite ho v gurmánskych obchodoch. Tieto čokolády sú veľmi tekuté po roztopení a sú naozaj chutné. 
Mliečna čokoláda je čokoláda s prídavkom kondenzovaného alebo sušeného mlieka.
Biela čokoláda je cukrárenský výrobok, bez pevných kakaových zložiek.
Ľadová čokoláda je čokoláda, ktorú je nutné pred konzumáciou schladiť aspoň na teplotu 5°C.

Čokoláda ako liek
Zdroj
Doktor Norman Holleneberg a jeho tím vedcov z Harvardu zistili, že kakao dokáže pozitívne vplývať na krvný tlak. Zistili, že Indiáni z kmeňa Kuna v Paname nemajú problémy s krvným tlakom. Tí, ktorí sa z nich presťahovali do hlavného mesta a boli nutení zmeniť stravovacie návyky, začali mať problémy s tlakom. V rodnej osade Indiáni konzumovali kakaové bôby, ktoré sú bohaté na flavonoidy. Výskummy zistili, že táto látka napomáha udržiavať krvný tlak v normále. Dvadsiatim pacientom preto dávali 15 dní primerané množstov čokolády. Následne u nich zaznamenali zníženie krvného tlaku a pokled cholesterolu v krvi. Podľa vedcov ľudia, ktorí si pochutnávajú na kvalitnej čokoláde žijú v priemere o rok dlhšie. No a o psychických vplyvoch čokolády Vám asi písať ani nemusíme :). Netreba však zabúdať, že pri nadmernom konzumovaní nekvalitnej, presladenej čokolády sa dostavujú nežiaduce účinky, ktoré vedú k nadváhe a obezite. Podľa Missourskej univerzity v USA je na čokoláde závislých v USA 40% žien a 15% mužov. Tmavá čokoláda podporuje zdravie aj veľkým obsahom flavonoidov, ktoré chránia bunky pred voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú zdravotné ťažkosti. 

Čokoládovica
Z archeologických vykopávok vedci zistili, že sa čokoláda využívala už v rokoch 1400 až 1100 pred Kristom. Využívala sa ako základ pre približne 5 percentný alkohol.

Čokoláda v kozmetike
Kakao a čokoláda sa už dlhšiu dobu využívajú aj v kozmetike. Čokoládové zábaly, masáže, masky, kúpele. Či naozaj pomáhajú ku kráse je otázne. Väčšina odborníkov tvrdí, že jej účinok na krásu je skôr psychologický. Ak však zmiešate kakaový prášok s kávou, zbavíte sa vačkov pod očami. Zmiešajte 4 lyžičky kvalitnej mletej kávy a 4 lyžičky kakaa s kokosovým alebo olivovým olejom a pastu nanesieme na pleť. Necháme pôsobiť 30 minút a opláchneme. 


Zdroj

Patríte aj Vy k milovníkom čokolády?

Zdroje:
www.wikipedia.org
www.velkaepocha.sk
www.dennikrelax.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára