24. júla 2014

Paleo šalát zo sladkých zemiakov

Paleo stravovanie je známe tiež ako praveké stravovanie. Na rozdiel od iných typov stravovania vychádza z princípov, ktoré sú podmienené prírodou. Ide o spôsob stravovania, ktorý rešpektuje našu genetickú výbavu a vychádza zo stravovacích a životných návykov našich evolučných predkov. V paleo jedálničku dominujú tuky. Tuky predstavujú približne 50-60%, cukry 20-30% a proteíny 20-25% z celkového energetického príjmu. Paleo stravovanie sa zásadne odlišuje od súčasného modelu zdravého stravovania, v ktorom naopak dominujú práve cukry (prevažne komplexné obsiahnuté v pečive, cestovinách, ryži, zemiakoch, strukovinách) na úkor proteínov a najmä tukov. Tuky sú v dnešnom modely stravovania postavené do pozície najväčšieho nepriateľa. Avšak, ľudia boli po dlhých 2,6 miliónov rokov lovci a zberači a aj keď ich stravu tvorili potraviny bohaté na tuky a limitované množstvo ovocia, orechov a hľúz, boli naši predkovia vo všeobecnosti oveľa zdravší a vitálnejší. Éra lovcov a zberačov skončila iba pred približne 10 000 rokmi. Ľudstvo prešlo od spoločnosti lovcov a zberačov k spoločnosti usadnutej a začali sa venovať poľnohospodárstvu. Prvé poľné plodiny vysievané ľuďmi boli rôzne druhy pšenice a jačmeňa (sacharidy, lepok). Došlo k radikálnej zmene v stravovacích návykoch človeka a tým k postupnému rozšíreniu civilizačných ochorení ako obezita, diabetes typu II, hypertenzia, srdcovo-cievne ochorenia, autoimunitné ochorenia, osteoporóza, Alzheimerova choroba... Strava sa stala bohatou na cukry a mnohé alergény. Dnes sa stále viac rozrastá skupina ľudí, ktorá uznáva paleo stravu a tento návrat k pôvodnej strave sa stáva stále viac a viac obľúbeným. Dnes si dáme chutný paleo recept....
Prísady:
  • 2 Sladké zemiaky
  • 1 šálka baby špenátu
  • 1 šálka rukoly
  • 1 šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • ¼ šálky sušených brusníc
  • 1 ½ lyžice balzamikového octu
  • 1 polievková lyžica pažítky
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica pomarančového džúsu
  • 2 lyžičky medu
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 1/8 lyžičky mletej Kurkumy
  • Hrubá morskú soľ a čierne korenie (podľa chuti)
Postup:
Predhrejte rúru na 400 stupňov Celzia. Sladké zemiaky nakrájajte na kocky, nemusíte ich olúpať, ale môžete. Oblejte ich olivovým olejom, osoľte, okoreňte. Rozprestrite sladké zemiaky na plech a pečte 20-25 minút, kým nezmäknú. Kým sa zemiaky pečú, pripravíme si zvyšné ingrediencie. Olúpeme a nakrájame šalotku. Rozohrejeme zvyšný olivový olej na stredne vysokej teplote a osmažíme šalotku dozlata. Znížime teplotu a pridáme nasekaný cesnak. Skombinujte šalotku s cesnakom s brusnicami, prilejeme balsamikový ocot, nakrájanú pažítku, pomarančový džús, med, škoricu a kurkumu. Akonáhle sú sladké zemiaky mäkké, premiešame ich s touto zmesou. Ďalej pridajte rukolu a špenát a premiešajte. K šalátu si môžete dať grilované krídielka.

DOBRÚ CHUŤ!