17. júla 2014

Čokoládové brownies so slanými tyčinkami

Tiež ste ako deti kombinovali v ústach čokoládu so slanými tyčinkami, či pralinkami? Priznáme sa, že my to robíme doteraz, je to predsa lahôdka :). Kontrast sladkej čokolády a slaných praliniek je predsa super. Tak prečo si rovno nenapiecť čokoládové brownies so slanými praclíkmi a karamelovou polevou, ktorá ich chuť dokonale dopĺňa? No samozrejme, že tento recept treba jednoducho vyskúšať. Nám osobne sa naň slinky zbiehajú už teraz. Je to predsa chuť nášho detstva a uletenej fantázie. Brownies pripravíte rýchlo a pritom sú chuťovo skvelé. Skvelý kontrast netvorí len dobrú chuť, ale aj zaujímavú štruktúru. Ochutnajte túto dobrotu aj vy. Verte nám, že vaše deti budú za ňou šalieť... Úlet!
Prísady:
Slaná karamelová poleva
1/4 šálky smotany
1 lyžica čerstvého masla
12 karameliek (asi 5gramov)
1/2 lyžičky soli
Môžete však použiť aj hotovú karamelovú polevu, ktorú trošičku prisolíte.
Brownies10 polievkových lyžíc čerstvého masla, roztopeného
2 veľké vajcia
3/4 šálky kryštálového cukru
1/4 šálky hnedého cukru, zabalené
2 lyžice uvarenej kávy (nepovinné, ale zvýrazní chuť čokolády)
1 lyžica vanilkového extraktu
3/4 šálky + 2 lyžice nesladeného kakaa
1/4 lyžičky soli
1/2 šálky hladkej múky
mini-praclíky
 Potup:
Karamelová poleva - V stredne veľkom hrnci zmiešajte smotanu, maslo a varíme za stáleho miešania, kým to nezovrie. Pridajte karamelky, soľ a miešajte, kým sa karamelky neroztopia. 
Brownies - Predhrejte rúru na 350°C. Vyložte vyvýšený plech papierom na pečenie. V mikrovlnke roztopíme maslo. Nechajte maslo vychladnúť na chvíľu, takže nemusíte vyškriabať vajcia. a pridajte kakaový prášok, espresso granuly, soľ a rozšľaháme. Pridajte múku a znova premiešajte. Vyklopte masu do pripraveného plechu. Cesto bude veľmi hutné, tak si dajte záležať, aby ste ho poriadne rozprestreli po celej ploche plechu. Po povrchu rozložte slané praclíky a rozlejte karamelovú omáčku. Tá Vám nevyjde na celú plochu, no omáčka sa pri pečení roztopí a roztečie. Pečieme asi 26 minút. To, či je cesto hotové zistíte zapichnutím špáratka, ak sa cesto ešte nalepí naň, tak ho nechajte ešte chvíľku piecť. Nechajte brownies odpočívať najmenej 1 hodinu. Pri krájaní použite veľký zúbkovaný nôž. Brownies vám vydržia pri izbovej teplote alebo v chladničke po dobu až 1 týždňa, alebo v mrazničke až 6 mesiacov. 
Užite si túto uletenú pochúťku ;).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára