4. júna 2014

Slaný mrkvový koláč

Mrkva je najpopulárnejšia koreňová zelenina. Pravidelná konzumácia mrkvy má pozitívny vplyv na vaše zdravie. Mrkva patrí medzi potraviny najbohatšie na provitamín A, a to z nej robí skutočné liek pre človeka. Mrkva je chutná v akomkoľvek stave. Nemala by chýbať v žiadnej zeleninovej polievke, je ideálna aj ako podklad pod mäso, na prípravu omáčok. Tak prečo ju nedať aj do chutného slaného koláča?! Nech sa páči, recept pre Vás...



Suroviny na cesto:
  • 200g hladkej múky
  • 100g masla
  • 1 žĺtok
  • 1-2 lyžice kyslej smotany
  • soľ
Suroviny na plnku:
  • 400g mrkvy
  • 250g jemného nízkotučného tvarohu
  • 150g kyslej smotany
  • 200g syra feta
  • 3 vajcia
  • 1 mladá cibuľka aj v vňaťou
  • 1 lyžica čerstvého tymianu alebo 1-2 lyžice posekanej petržlenovej vňate
  • 1 lyžica olivového oleja
  • mleté čierne korenie
  • soľ
Príprava:
Z preosiatej múky, pokrájaného studeného masla, zo žĺtka, z kyslej smotany a zo soli vypracujeme cesto. Vložíme ho do mikroténového vrecka a dáme do chladu na 30 minút. Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním dno a boky okrúhlej formy s priemerom 28 cm. Popicháme ho vidličkou a vložíme do rúry vyhriatej na 175 °C. Necháme asi 12 až 15 minút predpiecť. Pripravíme plnku: Mrkvu očistíme, pokrájame na plátky, vložíme do osolenej vriacej vody a 3 minúty varíme. Mrkvu scedíme, prelejeme studenou vodou a necháme vychladnúť. Tvaroh zmiešame s kyslou smotanou, polovicou fety, vajciami, nadrobno pokrájanou cibuľkou, osolíme, okoreníme, pridáme bylinky a premiešame. Rúru vyhrejeme na 160 °C. Na vychladnuté cesto dáme polovicu plnky a zakryjeme polovicou pripravenej mrkvy. Potom rozložíme zvyšnú plnku a zvyšnú mrkvu, ktorú potrieme olivovým olejom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme približne 30 minút. Po 15 minútach pečenia koláč zakryjeme papierom na pečenie a dopečieme. Ešte horúci posypeme zvyšnou fetou a čerstvými bylinkami. Koláč podávame teplý.

Prajeme dobrú chuť!
Vaše