21. októbra 2014

Syrová karfiolová polievka

Hľadáte recept na dobrú karfiolovú polievku? Dnes vám prinášame skvelú syrovú karfiolovú polievku s kúskami smaženej slaninky...


Potrebujete:
  • 4 plátky tenkej slaniny, nakrájame na malé kúsky
  • 1 celá biela cibuľa, jemne nakrájané na kocky
  • karfiol, rozdrvíme na malé ružičky
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 2 litre kuracieho vývaru
  • Polovica 82% masla
  • 1/4 šálky múky
  • 2 šálky plnotučného mlieka
  • 1/4 šálky kyslej smotany
  • 3 šálky strúhaného syru
  • 2 polievkové lyžice petržlenovej vňate
  •  Soľ podľa potreby


Pokyny na prípravu

Vo veľkom hrnci opražíme kúsky slaniny na stredne vysokej teplote, do chrumkava. Vyberieme kúsky z panvice a položíme ich na papierový obrúsok. Zlejeme slaninový tuk a potom slaninku znova opražíme. Pridíme cibuľku a pražíme na stredne vysokej teplote asi 3-4 minúty. Pridíme karfiol, posypeme korením a miešame, opečieme asi 3-4 minuty, alebo kým sa karfiol nesfarbí dozlata. Zalejeme kuracím vývarom, premiešame a znížime teplotu. Varíme asi 15 minút. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom. V samostatnej panvici rozpustíme maslo, pridáme múku, prilejeme mlieko a varíme, kým sa zmes zahustí. Tú potom pridáme do polievky. Polievku privedieme do varu po dobu 3-5 minút. Vmiešame kyslú smotanu a syr a miešame, kým sa syr úplne nerozpustí. Vmiešame petržlenovú vňať. Pred podávaním posypeme syrom, slaninkou a petržlenovou vňaťou.
Prajeme dobrú chuť!