27. októbra 2014

Smotanové trhance

Dnes vám prinášame tento typický maďarský recept, ktorý je vhodný na raňajky, obed, či večeru. Je to skvelá sladká pochúťka, po ktorej si oblížete všetky prsty. Vaše deti i vy budete tú lahôdku milovať. Nech sa  páči: smotanové trhance...



Ingrediencie (2-3 porcie)
2 vajcia, oddelené 
nastrúhaná kôra z polovice citróna 
1,5 dl kyslej smotany
kopcová lyžica múky 
1/2 dl smotany 
semená z polovice vanilky
štipka soli 
4 lyžice kryštáľového cukru
maslo


Postup prípravy:
Vaječné žĺtky dohladka vyšľaháme s nastrúhanou citrónovou kôrou, kyslou smotanou, múkou, soľou a vanilkou. Bielka vyšľaháme do stredne tvrdej peny (na polceste pridáme 1 pl cukru). Opatrne sneh vmiešame do smotanovej zmesy. Na panvici (takej, ktorá sa neskôr zmestí v rúre) roztavíme maslo, nalejeme na ňu cesto, opečieme po dobu, kým dolná časť cesta mierne nestuhne. Do rúry, ktorá je ohriata na 180°C vložíme panvicu a pečieme asi 8 - 10 minút. Potom vyberieme z rúry opatrne obrátime a pečieme v rúre ešte niekoľko minút, až sa druhá strana opečie. Po upečení si hmotu natrháme na menšie kúsky. V inej panvici skaramelizujeme 3pl lyžice cukru a v roztopenom cukre pováľkame kúsky cesta. Posypeme práškovým cukroma a ihneď podávame.

Prajeme dobrú chuť!